• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/sobranli
  • https://www.instagram.com/abdullahtanis29
  • https://youtube.com/channel/UCLglWs99u37zgzyn84YzIkA

O'ndan gayrısı O'na kul

Affeyle...

Abdullah TANIŞ
abdullahtanis@hotmail.com
Bir Milyon Öğretmen Bir Milyon Fikir
04/07/2019

ÖĞRETMEN ATAMA SORUNU

Acilen;
-Öğretmenliğe kaynak tüm bölümler öğrenci alımını durdurup 4 yıl alım yapmasın ve 4 yıl sonra toplam 20.000 her yıl mezun verme sınırında kalsın.(bu zaman diliminde, fakülteler teorik, felsefi,pratik derinlemesine çalışmalar yaparak öğretmeni en iyi şekilde yetiştirmenin birikimini, sistemini oluştursunlar;öğrenci mezun olduğunda % 80 oranında öğretmenliğe hazır olsun)
- 2019 den itibaren mezuniyet yılına göre 4 yıl boyunca sırayla(sınavsız/mülakatsız) atama yapılsın.

1- her yıl Temmuzda 20.000 öğretmen alınsın (güvenlik soruşturması son sınıfın başından itibaren yapılsın)
2- her gelen nesil yaşadığı dönemin özelliklerini taşıdığından öğretmen-öğrenci kültürel farklılıklarını azaltmak, yaş farkını çok açmamak için emekliliği teşvik eden maddi düzenlemeler yapılmalı. Yaş sınırı getirilmeli.
3- en başarılıların ilk 20.000 dilimine girenlerin, bu mesleği seçmesi için; 5 yıl sonra göreve yeni başlayanlardan itibaren uygulanmak üzere (hukuk, tıp, öğretmenliğe kaynak bölümler) mezunu olup kamuda çalışanların özlük hakları eşitlenmeli aynı yüksek ücretleri almalarını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır

 

 

Ödül ve Cezanın tavizsiz, adil, makul uygulanmadığı hiçbir eğitim politikası başarılı olamaz... Disiplin iç(iç motivasyon kaynaklı; kurala uyma şuurlu) ya da dış kaynaklı disiplin(takdir,ödül,kınama,uyarı, ceza) olmazsa olmazdır.

 

-Cezalandırma odası, okuldan uzaklaştırma, okuldan atılma vb şiddet içermeyen cezalara yasal alt yapı oluşturulmalı.

- ödül sistemi için madden-manen bütçe ayrılmalı


Öğretmen evleri

- Öğretmen evleri öğretmenlerin yaz tatillerinde moral motivasyonları artırmaları için makul bir fiyatla hizmet vermeli

-öğretmen evi merkezli tarihi-doğal güzellikleriyle öğretmenleri buluşturacak gezi-tur paketleri oluşturulmalı (bakanlığın her ilden bir öğretmen vb. projeleri iyi bir örnek; tüm öğretmenleri kapsamalı)


 

Öğretmenler Kurulu

Merhamet ve adaleti temsil eden öğretmenler kuruluna geniş yetkiler verilmeli;

- bu kurul; kararlarını gizli oy verme yöntemiyle oy birliği veya oy çokluğu esası ile almalı.(bu işleyiş için tutanak defteri,matbu evrak,pusula vb. dokümantasyon oluşturulmalı)

-okul bütçesi olmalı ders kitaplarını zümreler belirleyip şeffaf-denetlenebilir bir sistemle alabilmeli ya da her okul beğendiği ders de kullanmak istediği yayınları bakanlığa bildirir bakanlık yayınevlerinden bu kaynakları temin edip öğrencilere dağıtır.)

-öğrenciler başarı-yetenek durumlarına göre mesleki ortaokul, çıraklık vb okullara yönlendirilmeli

-ekonomik durumu iyi olmayan çocuklara sosyal politikalar bakanlığı bütçesinden öğretmenler kurulu aracılığı ile yardım yapılarak eğitsel başarıya katkı sağlanmalıdır.

-Öğretmenler Kurulunun aldığı kararlara Milli Eğitim Müdürü ve Vali bile müdahale edememeli sadece bakanlık yetkilileri teftiş, rehberlik ve şikayet amacıyla müdahil olabilmeli.


Seviye sınıfları

Homojen sınıflarda farklı müfredatlarla çocuklar olduklarından daha iyi bir seviyeye yükseltilmeli. Örneğin: 3. sınıf düzeyinde seviyesi en düşük C şubesinde 1.-2.sınıf müfredatları  bireysel eğitim vb. yöntemlerle hazır bulunuşluğuna göre gerçekleştirilmelidir.


Müfredat

-Tüm derslerin müfredatı 3/2 oranında azaltılarak ilk ve orta okulda dersler sabah 09.00 - 13.00 arasında planlanmalı.

-Saat 14.00 dan sonra sosyal,sportif,sanatsal,değerler eğitimlerine isteğe göre öğrenciler yönlendirilmeli bunun için Gençlik Bakanlığı, Belediyeler, Diyanet, Kültür Bakanlığı vb kurumlarla işbirliği yapılmalı.

-hayatilik ilkesine göre uygulamalı, gerçek hayatta karşılığı olan  dersler  (sağlık, ilk yardım, aşçılık, tamirat,hayatta kalma becerileri,beslenme,ahlak,bireysel ekonomi vb.) sınav-eleme olacaksa bu derslerde ölçme-değerlendirmeye dahil edilmeli


Okul Yöneticiliği

-okul idareciliği 4+4 toplam 8 yıl olmalı yeni nesillere fırsat tanınmalı

-okul yöneticileri tamamen objektif kriterlerle atanmalı (sınav-seçim vb) süre dolana kadar nesnel, adil gerekçeler olmadan azledilmemelidir.

 


 



1064 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Gümüşhane Ve Çevresi Dini Ziyaret Yerleri - 11/11/2022
2002 yılında hazırlanmış bir yazı
Yazar - 04/07/2019
Sözün yazıya dökülmesi tarihe not düşmesidir aynı zamanda.
Başarmak İçin - 24/02/2015
İnsanın Gayesi Nedir?
Yeni Yazarlarımız - 20/05/2013
Merhaba
Hayatım NAMAZ